Melyik cégkivonat jó külföldre?

Melyik cégkivonat jó külföldre?A céges szerződéskötéshez, ügyintézéshez gyakran speciális dokumentumokra van szükség. Az egyik ilyen dokumentum a cégkivonat, amellyel tanúsítani lehet azokat az információkat, melyek egy adott cégről a cégnyilvántartásban szerepelnek. De mi van akkor, ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk ügyeket intézni, szerződést kötni? Akkor milyen típusú cégkivonatra van szükség?

A legtöbb cégkivonat kiállítással foglalkozó szolgáltatónál lehetőség van idegen nyelvű, általában angol, német vagy francia nyelvű hiteles cégkivonatot igényelni. Sokan úgy gondolják, hogy ilyen dokumentumra van szükség külföldi felhasználás esetén. Előfordulhat, hogy elfogadnak egy ilyen dokumentumot, azonban külföldi felhasználásra egy speciális dokumentumra van szükség, ez pedig az Apostille-cégkivonat.

Az Apostille-cégkivonat egy felülhitelesített cégkivonat, és azokban az országokban fogadják el, melyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. A dokumentum tartalma megegyezik a közhiteles cégkivonat tartalmával, a különbséget csak a felülhitelesítés jelenti.

Az Apostille-cégkivonat igényléséhez meg kell adni, hogy melyik országban fogjuk azt felhasználni, enélkül ugyanis nem fogják kiállítani a dokumentumot.

Az Apostille-cégkivonat olyan külföldön, mint a közhiteles cégkivonat Magyarországon, ha nem tudjuk, hogy milyen szintű hitelesítést fognak elfogadni, akkor érdemes ezt választani, ugyanis ez a legmagasabb szint, el kell, hogy fogadják bárhol. Ennek ellenére előfordulhat, hogy pl. egy angol nyelvű hiteles cégkivonatot is elfogadnak külföldön, de erről mindenképpen tájékozódjunk előre.