Lézeres szemműtét alkalmassági tudnivalók

Lézeres szemműtét alkalmassági tudnivalókA szemüveggel, kontaktlencsékkel kapcsolatos kellemetlenségeket, problémákat a legtöbben nagyon hamar megunják, és egyéb megoldások után néznek, melyekkel látásukat javítani lehet. Az alternatív megoldás látásproblémák esetén a lézeres szemműtét.

A lézeres szemműtét, ahogy a nevéből is láthatjuk, egy orvosi beavatkozás, nem olyan egyszerű, mint a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése. Ahogy a legtöbb orvosi beavatkozás esetén, úgy lézeres szemműtétnél is vannak olyan helyzetek, melyek befolyásolják az alkalmasságot.

Szemüvege már nagyon fiatalon lehet az embereknek, lézeres szemműtétet azonban 18 év alatt nem végeznek. Ennek az oka, hogy a szemműtéttel meg kell várni, amikor már nem változik a szemek állapota. Felső korláta is van a kezeléseknek, ami 65 év. Az ok hasonló, mint az alsó korlátnál, 65 éves kor után a öregedés miatt változhatnak a szemek.

Kizáró ok még bizonyos autoimmun betegségek megléte, valamint a -12 alatti és a+5,5 feletti dioptria is.

Vannak olyan helyzetek, megyek csak ideiglenesen zárják ki a lézeres látásjavítást. Az egyik ilyen a várandósság és a szoptatás időszaka. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt nem végeznek szemműtétet, ezek ugyanis hatással vannak a látásra is.

Bizonyos szembetegségek esetén meg kell várni, amíg a betegség elmúlik, mielőtt elvégeznék a lézeres kezelést. Ilyen pl. a száraz szem szindróma vagy a kötőhártya-gyulladás egyes formái.