Ezekkel segítsd gyerekednek az olvasás tanulást

Ezekkel segítsd gyerekednek az olvasás tanulástAz olvasás az egyik legelső tudás, amit elsajátítunk, már egészen fiatalon. Az olvasás megtanulása azonban nem minden gyereknek megy egyszerűen. Néhány tippet mutatunk, melyekkel segíteni tudod gyermekednek a zökkenőmentes olvasást.

Az olvasás segítése már jóval a formális olvasás tanulás előtt elkezdődik. Beszélni korábban tanulnak meg a gyerekek, és már a beszédhez is az kell, hogy minél több kimondott szót, mondatot halljanak. Ezek a hallott szavak, mondatok aztán a beszéd tanulása mellett az olvasástanulásra is jó hatással lesznek.

A következő lépés az ábécé tanulása lesz. Ezt általában első osztályban az iskolában tanulják meg a gyerekek, de az érdeklődőbbek már előtte otthon nekifoghatnak. Otthoni ábécé tanuláskor viszont szülői segítségre lesz szükség valószínűleg. Szerencsére ehhez rendelkezésre állnak olvasás gyakorló tananyagok, melyeket szülői segítséggel akár iskolakezdés előtt is át lehet venni.

Az olvasás tanulást mindig egyszerű, rövidebb (pl. 3 betűs egy szótagos) szavakkal kell kezdeni, hogy fokozatosan tudják a gyerekek bővíteni szókincsüket akkor is, ha már beszéd szinten hosszú szavakat is ismernek.

Az értő olvasást akár rajzolással is lehet segíteni. Pl. egyszerűbb mondatokat írni a gyermeknek, és megkérni, hogy rajzolja le azt, amit olvasott.